Information Security Officer versus Information Technology Security Officer: De verschillen

In de IT-wereld vliegen de functietitels je soms om de oren. Twee titels die vaak tot verwarring leiden, zijn die van de Information Security Officer (ISO) en de Information Technology Officer (IT Security Officer). Deze rollen mogen op het eerste gezicht misschien veel overeenkomsten hebben, in de praktijk zijn ze behoorlijk verschillend.   

Waarom worden deze functies vaak verward?    

Zowel de Information Security Officer als de IT Security Officer houden zich bezig met het beschermen van informatie en systemen tegen risico’s. Ze werken met beleid, strategie en technologie om organisaties te beschermen tegen cyberdreigingen. In kleinere organisaties kan het zelfs gebeuren dat beide functies door één persoon worden uitgevoerd. Maar in grotere organisaties splitsen de verantwoordelijkheden zich op, en komen de verschillen duidelijk naar voren.   

Wat doet een Information Security Officer?  

De Information Security Officer is de bewaker van vertrouwelijke informatie. Denk hierbij aan persoonsgegevens, bedrijfsgevoelige data en compliance met privacywetgeving, zoals de AVG. De ISO: 

  • Ontwikkelt beveiligingsbeleid en procedures, zodat de organisatie voldoet aan de AVG. 
  • Voert risicoanalyses uit en adviseert over maatregelen. 
  • Maakt medewerkers bewust van cybersecurityrisico’s, zoals phishing.  
  • Reageert op datalekken en beveiligingsincidenten.   

Kortom, de Information Security Officer heeft een strategische rol met een duidelijke focus op veiligheid en preventie. Dit betekent dat hij of zij regelmatig met andere afdelingen schakelt en rapporten opstelt voor het management.  

Wat doet een IT Security Officer? 

De Information Technology Officer is de alleskunner van de IT-infrastructuur. Deze rol zit dichter op de technologie en houdt zich bezig met de praktische beveiliging van IT-systemen. Van netwerken en hardware tot software en gebruikerssupport – de ITO houdt het allemaal draaiende. De IT Security Officer: 

  • Beheert firewalls, antivirussoftware en andere beveiligingstools. 
  • Voert technische audits en penetratietesten uit. 
  • Lost technische problemen op en ondersteunt gebruikers.   
  • Implementeert nieuwe IT-systemen en begeleidt upgrades.  
  • Zorgt ervoor dat de technische basis voldoet aan securitystandaarden (in samenwerking met de ISO).  

Kortom, de Information Security Officer richt zich meer op het beleid en de strategische kant, terwijl de IT Security Officer vooral operationeel en technisch bezig is.  

Overeenkomsten en verschillen tussen de ISO en de IT Security Officer  

Hoewel beide functies draaien om IT, zijn de focus en verantwoordelijkheden anders. Een ISO kijkt vanuit een strategische invalshoek naar de beveiliging van data en processen. Een IT Security Officer richt zich meer op de praktische kant: hoe houden we systemen en infrastructuur in topconditie?  

De functies overlappen bijvoorbeeld bij het uitvoeren van beveiligingsupdates of het aanpakken van kwetsbaarheden. De IT Security Officer implementeert vaak de technische maatregelen die door de ISO zijn vastgesteld. Het verschil zit in de aanpak: strategisch (ISO) versus operationeel (ITO).  

Welke ervaring, opleiding en skills heb je nodig?  

Voor beide rollen geldt dat een sterke IT-achtergrond cruciaal is. Voor beide functies biedt een bachelor of master in IT, Cybersecurity of Informatica een goede basis.   

Als Information Security Officer zijn daarnaast certificeringen als bijvoorbeeld CISSP, CISM of ISO 27001 van belang. De belangrijkste skills die je als ISO moet bezitten zijn analytisch vermogen, kennis van privacywetgeving (AVG), en natuurlijk overtuigingskracht. Een paar jaar ervaring in IT-beveiliging of een vergelijkbare rol is vaak een must.    

Als IT Security Officer beschik je over certificeringen als ITIL, CompTIA of Microsoft-gebaseerde certificeringen. Hands-on ervaring met systeembeheer of infrastructuurprojecten is belangrijk, en ook technische kennis van systemen/netwerken zijn essentieel. Omdat je veel direct contact hebt met collega’s, zijn ook communicatieve vaardigheden in deze functie van belang.  

Welke rol past bij jou?    

Ben je strategisch ingesteld en vind je het leuk om na te denken over beleid, risico’s en het grote geheel? Dan is de rol van Information Security Officer misschien jouw ding. Houd je meer van operationeel werk, technische uitdagingen en direct contact met systemen en gebruikers? Dan is een functie als IT Security Officer waarschijnlijk een betere match.    

Het mooie is dat deze rollen elkaar aanvullen – en dat er altijd behoefte is aan goede professionals in beide disciplines. Bij IQ Search helpen we je graag om jouw volgende stap te vinden, of je nu richting security of technologie wilt.   

Meer verhalen