De top 5 meest gevraagde IT-functies van 2024

De vraag naar gekwalificeerde IT-professionals blijft hoog, ondanks een lichte afname in vacatures in 2024 ten opzichte van 2023. Het komende jaar zal hierop geen uitzondering zijn. Met de strengere DBA-controles van de Belastingdienst in aantocht, zullen werkgevers steeds vaker kiezen voor zekerheid en de overstap maken van freelancers naar vaste medewerkers. De wereld van IT is in een razend tempo aan het veranderen, en daarmee ook de rollen die nodig zijn om bedrijven veilig, snel en efficiënt te laten draaien. Hieronder zetten we de vijf meest gevraagde IT-functies van het afgelopen jaar op een rij.

1. IT Security Engineer

De digitale dreigingen blijven groeien en worden steeds complexer. Met nieuwe regelgeving in opkomst (denk hierbij aan DORA en NIS2) en een toenemende focus op digitale veerkracht, is het niet verrassend dat de vraag naar IT Security Engineers flink is gegroeid. 

Deze specialisten beschermen organisaties tegen cyberaanvallen door beveiligingsmaatregelen te ontwerpen, implementeren en onderhouden. Denk aan het configureren van firewalls, het uitvoeren van penetratietests om kwetsbaarheden op te sporen, en het implementeren van detectiesystemen. Daarnaast reageren ze snel op incidenten zoals phishingaanvallen, beperken ze de schade en analyseren ze hoe herhaling kan worden voorkomen. 

Voor deze rol zijn diepgaande kennis van netwerken, programmeervaardigheden (zoals Python of Bash), en ervaring met tools zoals SIEM-systemen onmisbaar.

2. Cloud Engineer

Een Cloud Engineer ontwerpt, implementeert en beheert cloudgebaseerde oplossingen met behulp van platforms zoals AWS, Azure of Google Cloud. Ze bouwen bijvoorbeeld schaalbare infrastructuren voor webapplicaties, met tools zoals AWS EC2 voor servers en S3 voor opslag. Maar daar stopt het niet: ze ontwikkelen ook slimme CI/CD-pipelines om software-updates razendsnel en foutloos uit te rollen, en beheren microservices via Kubernetes voor een soepel draaiend ecosysteem.

Daarnaast waken ze over de prestaties en kosten van cloudomgevingen en voeren ze optimalisaties door waar nodig – een balans tussen snelheid en efficiëntie is key. Om dit alles te kunnen, hebben Cloud Engineers niet alleen een sterk begrip van netwerken en virtualisatie nodig. Ook programmeervaardigheden en kennis van tools zoals Terraform om infrastructuur als code (IaC) naadloos te beheren zijn belangrijk. 

3. Data Engineer

Zoals de naam al doet vermoeden, houdt een Data Engineer zich bezig met infrastructuren en systemen die grote hoeveelheden data efficiënt verzamelen en verwerken. In de praktijk betekent dit bijvoorbeeld het opzetten van een datastroom met tools zoals Apache Kafka of AWS Kinesis, waarmee real-time data van sensoren of applicaties wordt verzameld en naar een centrale opslag, zoals een data lake, wordt gestuurd. 

Ook ontwerpen Data Engineers zogenaamde ETL-processen (Extract, Transform, Load), om data uit verschillende bronnen te combineren tot bruikbare analyse formats. Ze zorgen ervoor dat databases, zoals PostgreSQL of Snowflake, soepel en snel draaien. Cruciale vaardigheden zijn een sterke kennis van programmeertalen zoals Python, SQL en Scala, ervaring met cloudplatforms en een goed begrip van data-architecturen en -modellering. Voeg daar een flinke dosis probleemoplossend vermogen en een scherp oog voor detail aan toe, en je hebt dé specialist die zelfs de meest complexe datavraagstukken tackelt.

4. System Administrator

Een System Administrator zorgt ervoor dat de IT-infrastructuur van een organisatie soepel en veilig draait. Dit omvat het installeren en updaten van servers, beheren van gebruikersaccounts via tools als Active Directory en het monitoren van netwerken om storingen te voorkomen. Ze regelen back-ups, herstelprocedures en lossen snel problemen op, zoals netwerkuitval. Cruciale skills zijn kennis van netwerken, virtualisatie (zoals VMware), en scripting (bijvoorbeeld PowerShell) om processen te automatiseren. 

5. System Engineer

Een System Engineer ontwerpt, implementeert en onderhoudt complexe IT-systemen. Bij een serverupgrade bijvoorbeeld, zorgen System Engineers ervoor dat de nieuwe servers juist worden geïnstalleerd, geconfigureerd en veilig verbonden met het netwerk. Ook integreren ze verschillende systemen, zoals het koppelen van een nieuw datacenter aan bestaande cloudoplossingen. Hun doel: de continuïteit van de bedrijfsvoering te allen tijde waarborgen.

Ook op zoek naar een nieuwe uitdaging?

De IT-wereld draait niet alleen om technologie, maar ook om de mensen die deze systemen draaiende houden. Of het nu gaat om beveiliging, cloudbeheer of data-analyse, elke specialist is cruciaal voor het succes van een organisatie. Ben jij op zoek naar een nieuwe rol binnen IT? Bekijk dan onze openstaande vacatures, of plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een van onze recruitment specialisten.

Bronnen:

Meer verhalen